Care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplinim pentru a considera ca bonurile de combustibil au drept de deducere integrala sau partiala?
Atragem atentia de la bun inceput asupra faptului ca deducerea se face in functie de utilizarea autoturismului in derularea activitatii firmei.
Asadar, discutam despre o utilizare partiala a autoturismului in derularea activitatii firmei sau despre o utilizare integrala in folosul activitatii firmei.
In prima situatie, cand utilizarea autoturismului se face PARTIAL in derularea activitatii firmei, dreptul de deducere a bonului de combustibil este de 50%.
In caz contrar, cand autoturismul este utilizat integral in derularea activitatii firmei, bonurile de combustibil se deduc INTEGRAL.
Prin cheltuieli legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile intelegem orice cheltuieli direct atribuibile unui vechicul, precum: cheltuieli de reparatii, intretinere, cu lubrifinatii, cu piese de schimb, inclusiv cheltuielile cu combustibilul utilizat pentru functionarea vehiculului.
Atentie! Nu sunt cheltuieli referitoare la vechiculele aflate in proprietatea sau in uzul persoanelor impozabile acele cheltuieli ce nu pot fi direct atribuibile pentru un anumit vechicul.
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Nu uitati faptul ca prin vehicul se intelege ca avand o masa totala maxima autorizata ce nu depaseste 3500 de kg si nu are mai mult de 9 scaune, incluzand scaunul soferului. Astfel, limitarea dreptului de deducere nu se aplica vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
In cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitarii dreptului de deducere, fiind utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, precum si a celor exceptate de la limitarea deducerii, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale de deducere prevazute de Codul fiscal.
Folosul in scopul activitatii economice a unui vehicul cuprinde, nu in mod exclusiv: deplasari in tara sau in strainatate la clienti/furnizori, pentru prospectarea pietei, deplasari la locatii unde se afla puncte de lucru, la banca, la vama, la oficiile postale, la autoritatile fiscale, utilizarea vehiculului de catre personalul de conducere in exercitarea atributiilor de serviciu, deplasari pentru interventie, service, reparatii, utilizarea vehiculelor de test-drive de catre dealerii auto.
Conform legislatiei in vigoare, este obligatoriu pentru persoana impozabila sa faca dovada ca se indeplineste toate conditiile legale pentru acordarea deducerii.
Pentru a se exercita dreptul de deducere a taxei, orice persoana impozabila trebuie sa sa intocmeasca foaia de parcurs care trebuie sa contina cel putin urmatoarele informatii: categoria de vehicul utilizat, scopul si locul deplasarii, kilometrii parcursi, norma proprie de consum carburant pe kilometru parcurs.
Atentie! Vehiculul se considera a se utiliza in scopul activitatii economice daca se foloseste pentru transportul angajatilor (salariatii, administratorii societatilor, directorii care isi desfasoara activitatea in baza contractului de mandat, potrivit legii si persoanele fizice rezidente si/sau nerezidente detasate, potrivit legii) la si de la locul de munca doar in conditiile prevazute de normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, respectiv: atunci cand exista dificultati evidente in folosirea altor mijloace de transport adecvate, cum ar fi lipsa mijloacelor de transport in comun, decalajul orarului mijloacelor de transport in comun fata de programul de lucru al persoanei impozabile.
Se considera ca vehiculul nu este utilizat exclusiv in scopul activitatii economice daca pe langa utilizarea sa pentru firma mai este folosit ocazional sau in mod continuu si pentru uz personal. In aceasta situatie, discutam despre o limitare la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpararii, achitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si a taxei aferente cheltuielilor legate de acesta. Persoana impozabila care aplica deducerea limitata de 50% nu trebuie sa faca dovada utilizarii vehiculului in scopul activitatii economice sau pentru uz personal cu ajutorul foii de parcurs
Asa cum se prevede in Codul Fiscal, la art. 297, va amintim ca dreptul de deducere ia nastere la momentul exigibilitatii taxei.
Conform Normelor metodologice, intelegem ca orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa pentru achizitiile efectuate de aceasta inainte de inregistrarea in scopuri de TVA din momentul in care aceasta persoana intentioneaza sa desfasoare o activitate economica, dar in cadrul termenului de prescriptie prevazut in Codul de procedura fiscala.
Deducerea se exercita prin inscrierea taxei deductibile in decontul de TVA depus dupa inregistrarea persoanei impozabile in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care s-a aplicat regimul special de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310 din Codul fiscal. in cazul micilor intreprinderi care au aplicat regimul special de scutire in conformitate cu prevederile art. 310 din Codul fiscal si care se inregistreaza in scopuri de TVA, taxa pentru achizitii efectuate inainte de inregistrare se deduce prin ajustarea taxei deductibile potrivit prevederilor pct. 83 si 84 din normele metodologice de aplicare a Codului fiscal.
Atentie la faptul ca dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal poate fi exercitat de persoana impozabila chiar daca factura nu contine mentiunea referitoare la codul de inregistrare in scopuri de TVA atribuit beneficiarului conform art. 316 din Codul fiscal.
Mai mult, art. 297 prevede la alineatul (2) ca orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:
a) operatiuni taxabile;
b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
c) operatiuni scutite de taxa, cu drept de deducere;
d) operatiuni scutite de taxa, conform art. 292 alin. (2) lit. a) pct. 1-5 si lit. b), in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Uniunii Europene sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Uniunii Europene, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;
e) operatiunile prevazute la art. 270 alin. (7) si la art. 271 alin. (6) – transferuri de bunuri si servicii, daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.
Va reamintim ca dreptul persoanelor impozabile de a deduce taxa achitata sau datorata pentru bunurile/serviciile achizitionate destinate utilizarii in scopul acestor operatiuni constituie un principiu fundamental al sistemului de TVA. Dreptul de deducere face parte integranta din mecanismul TVA si, in principiu, nu poate fi limitat. Acest drept se exercita imediat pentru totalitatea taxei aplicate operatiunilor efectuate in amonte.
Pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA trebuiesc indeplinite atat conditiile de fond cat si conditiile de forma impuse de legislatia fiscala.
In ceea ce priveste conditiile de fond, pentru a putea beneficia de dreptul de deducere achizitiile trebuie sa fie efectuate de persoana impozabila in scopul operatiunilor taxabile ale acesteia ori altor operatiuni care dau drept de deducere si, in amonte, aceste bunuri sau servicii sa fie prestate de o alta persoana impozabila.
In ceea ce priveste conditiile de forma, acestea se regasesc la art. 299 din Codul fiscal si normele de aplicare. Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale pentru exercitarea dreptului de deducere a TVA bonurile fiscale trebuie sa indeplineasca conditiile unei facturi simplificate (valoarea nu este mai mare de 100 euro) iar codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului trebuie sa fie mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal.
Sursa: Codul Fiscal si Normele Metodologice